معرفی انواع کاموا و کاربرد آنها
مقدمه :
بافتنی یکی از هنرهای صنایع دستی است که علاقه مندان خاص خود را دارد . این هنر همان طور که از اسم آن پیداست یک هنر است و مانند هر هنر دیگری به خلق یک اثر زیبا می پردازد .
جالب است بدانید که از بافتنی به عنوان نوعی ورزش ذهن یاد می شود که می تواند ذهن را به خود درگیر کند . محبوبیت و جایگاهی که هنر بافتنی در میان افراد دارد نه تنها به خاطر جنبه ی سرگرمی آن است و می تواند باعث پر کردن اوقات فراغت شود بلکه باعث ایجاد درآمدزایی نیز می شود .
به دلیل این که در ابتدای راه ممکن است برخی از افراد با ابزار و لوازمی که در این کار مورد استفاده قرار میگیرد آشنایی نداشته باشند در این مقاله لالانازی قصد دارد انواع کامواها و نخ ها را برای تان معرفی کند و آن ها را مورد بررسی قرار دهد .
کاموا چیست ؟
کاموا از کلمه کانوس انگلیسی که آنهم از کلمه کانابیس لاتینی ماخوذ است گرفته شده است . کاموا تشکیل شده است از نخ هایی پنبه ای و یا پشمی که به وسیله قلاب میتوان با آن انواع پوشاک و بافت های زنانه ، مردانه و کودکانه را بافت .
یکی از ابزار اصلی که در بافتنی مورد استفاده قرار می گیرد کاموا است . شما امروزه می توانید در بازار متناسب با نوع نیاز و سلیقه ای که دارید نوع کاموا و همچنین رنگ و کیفیت مدنظر خود را برای آن چه می خواهید ببافید را پیدا کنید .
مسئله ی دیگری که در مورد کاموا باید به آن اشاره کنیم این است که انواع کامواهایی که در بافتنی مورد استفاده قرار می گیرند چه نوع کامواهایی هستند .
معرفی انواع کاموا بافتنی :
نخ های بافتنی از نظر ساختار به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم می شوند .
الیاف طبیعی :
1- پشم و موی حیوانات، 2- کتان (الیاف گیاهی) ، 3- ابریشم تقسیم میشوند .
1- پشم و موی حیوانات ( بر اساس حیوانی که نخ از آن تولید می شود دسته بندی می شوند )
1/1 - نخ پشم گوسفند :
بهترین انتخاب پشم گوسفند برای تهیه کاموا است ، به این دلیل که پوششی بسیار مناسب دارد ، و برای برای بافت لباس هایی همچون ژاکت ، پالتو و مانتو از نخ های پشمی استفاده شود . کاموای پشمی با درصدهای مختلفی در بازار موجود است . به طور کلی درصدهایی که از این کاموا در بازار موجود است شامل درصدهای مختلف پشم ۳۰، ۴۰ ، ۵۰ و یا ۱۰۰ می شود .
نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که نخ هایی که درصد پشم بالاتری دارند دارای کیفیت و گرمای بیشتری هستند . همچنین به این مسئله توجه داشته باشید که بهتر است کاموای پشمی که از آن استفاده می کنید خیلی محکم و سفت نباشد زیرا این مسئله باعث می شود که در هنگام شتسشو این بافت سفت و به هم پیچیده ، کار غیر انعطاف پذیری باشد .
مزایا :
- پشم بافتی مقاوم ، با استحکام بالا و راحت دارد که 60 درصد هوا را درون خود نگاه داشته و بدن را گرم نگه میدارد .
- الیاف پشم به دلیل ساختمان شیمیائی و فیزیکی بخصوص ، اثر تغییرات جوی بر روی بدن را کم میکند به این ترتیب که با جذب عرق بدن حالت تعادل در بدن بوجود میآورد .
- چون تارهای پشم از تارهای هم قطر و هم حجم خودش وزن کمتری دارد در نتیجه پوشاکی که از آن درست میشود بسیار سبک است .
- قدرت مقاومت الیاف پشم در برابر عوامل خارجی خیلی زیاد است و در مقایسه با الیاف گیاهی مقاوم تر است .
- رنگپذیری الیاف پشم که یکی از عوامل مهم در نساجی است ، بسیار خوب است .
- مقاومت در برابر صدا ، که این مورد در کف پوش پشمی دارای اهمیت فراوان است .
- پشم غیر قابل اشتعال است مگر اینکه مستقیماً در معرض آتش قرار بگیرد .
- پشم اشعة ماوراء بنفش را از خود عبور میدهد و برای سلامتی بسیار مفید است .
- به راحتی نمدی یا بافته میشود .
- پشم بسیار قابل ارتجاع است میتواند ۳۰٪ از حد نرمال بلندتر بشود و هنوز شکل ظاهری خود را حفظ نماید .
1/2 - نخ آلپاکا :
آلپاکا گونهایی لاما است که در آمریکای جنوبی زندگی میکند . مانند لامای معمولی اهلی است ولی برعکس لاما که گوشی موز مانند دارد گوشهای آلپاکا صاف است . گلههای آلپاکا برای چرا در بلندیهای ۳۵۰۰ متر به بالا در کوهستان آند در اکوادور و جنوب پرو ، شمال بولیوی و شمال شیلی نگهداری میشود . آلپاکاها از لاما کوچکترند و از آنها برای بارکشی استفاده نمیکنند ، بلکه تنها از الیاف آنها استفاده میشود .
پشم آلپاکا از پشم لاما نرمتر است . بهای مرغوبترین پشم آلپاکا نزدیک به بهای کرک کشمیر معمولی است .
از الیاف آلپاکا برای تهیه بافتنیهایی همچون پتو ، جوراب ، کلاه ، دستکش ، پتو ، روسری و پانچو بهره میگیرند. الیاف آلپاکا در پرو در ۵۲ رنگ طبیعی ، در استرالیا در ۱۲ رنگ طبیعی و در ایالات متحده در ۱۶ رنگ طبیعی طبقهبندی شدهاند .
در صنعت نساجی واژه آلپاکا بیشتر به یک روش پارچهبافی اطلاق میشود که در اصل در آن روش در آغاز از پشم آلپاکا استفاده میشد . امروزه در آن روش بیشتر از پشمهای بز مَرغُز موسوم به موهر بهره میگیرند .
1/3- نخ کشمیری :
نخ کشمیر که به تنهایی کشمیر هم گفته میشود ، نوعی از الیاف است که از بز کشمیر و دیگر بزها به دست میآید. کشمیر بافتی ظریف ، محکم ، سبک و لطیف دارد و پوشاک تهیه شده از آن دارای کیفیت بینظیری هستند .
این الیاف به سادگی در همه حالات مختلف قابل استفاده بوده و به شکل نخهای سبک یا سنگین تنیده میشوند .
کشمیر رنگرزی نشده یا همان رنگ طبیعی آن ، سفید ، خاکستری و قهوه ایهای مختلف است . همچنین پشم آنگورا را نیز به اسم کشمیر میشناسند .
کشمیر یک پارچه طبیعی است . کشمیر را میتوان در ماشینلباسشویی با یک مایع شوینده مناسب ، در آب سرد شست . باید روی سطح صاف پهن شود تا به صورت طبیعی خشک شود .
گولهگوله شدن الیاف نیز بر اثر مالش الیاف کشمیر در زمان پوشیده شدن به وجود میآید که میتوان آنها را با یک شانه مخصوص از پارچه جدا کرد .
1/4 - نخ موهر :
ماده اولیه الیاف موهر موی بلند و لطیف بعضی از نژادهای بز و گوسفند می باشد .
مثل نژاد آنقره و یا پشم گوسفند مرینوس است که کیفیت این الیاف به شرایط محیط زیست حیوان بسیار بستگی دارد . تارهای موهر معمولا بین ١٣ تا ٢٢ سانتیمتر و قطر آن ۶۰ – ۵۰ میکرون است که هر چه قطر آن کمتر باشد، لطیفتر و گرانتر است .
امروزه عمدهترین تولیدکنندگان موهر در جهان ، آفریقای جنوبی ، آمریکا ، ترکیه ، آرژانتین ، استرالیا و زلاندنو هستند . موهر استحکام بالایی دارد و غیرقابل اشتعال است .
به دلیل نرمی و صافی الیاف موهر ریسندگی آن بسیار سخت است و برای همین مقدار الیاف موهر بسیار کمتر از پشم است .
رطوبت را سریع جذب میکند و دیر از دست میدهد ؛ کمتر چروک میشود ؛ عمر طولانی دارد و رنگ آن ثابت است . به همین دلیل طرفداران آن بسیار زیاد است . قیمت لباسهای موهری در مقایسه با لباسهای کشمیری پایینتر است و به همین دلیل کاربرد بیشتری هم دارد .
ویژگی الیاف موهر:
- درخشندگی زیاد
- نرمی و گرمی
- استحکام و عمر زیاد
- ثبات رنگ
برای تشخیص موهر یک تار آن را بسوزانید به مشام رسیدن بوی کز ، نشانه مرغوبیت پارچه است .
نکته ی پایانی که در مورد این کاموا باید به آن اشاره کنیم این است که این نوع نخ کاموا ، نرمی خاصی دارد اما به دلیل پرزهایی که دارد توصیه می شود که از این نوع کاموا برای بافت لباس بچه استفاده نشود ، چون این امکان وجود دارد که این پرزها وارد دهان و ریه بچه شوند .
1/5 - نخ آنقوره :
پر طرفدار ترین نژاد تجاری خرگوش است . تعحب نکنید این خرگوش بسیار بسیار آرام است و عمدتا در بسیار از کشور های دنیا جهت تولید پشم پرورش و نگهداری می شوند .
جالب است بدانید در نیمه قرن هجدهم به عنوان حیوان خانگی بی درسر شناخته می شد ، و به دلیل مرغوب بودن پشم این خرگوش سه نسل در صنعت پوشاک محبوبیت ویژه ای پیدا کرده است .
از الياف خرگوش آنقوره در نساجی لوکس استفاده میشود و البسه تولیدی از پشم این خرگوش با قیمت بسیار بالایی در جهان به فروش میرسد .
امروزه کشور چين با پرورش حدود ۸ ميليون خرگوش آنقوره سالانه قريب به ۸ تن آنقوره توليد میکند که ۹۰ درصد توليد جهانی است .فرانسه ، ترکيه ، استراليا ، آلمان و زلاندنو سایر کشورهايی هستند که آنقوره توليد میکنند .
2 - کاموای کتان ( الیاف گیاهی )
الیاف کتان از ساقه ی گیاهی به همین نام (به انگلیسی فلکس) استخراج میشوند . کشت این گیاه به طور سالیانه انجام میگیرد و حداکثر رشد طولی آن در حدود ۱۲۰ سانتی متر است و قطر ساقه ی آن ۸/۱ تا ۱۶/۱ اینچ است .
قسمت بالای ساقه دارای شاخههای متعددی است و در روی این شاخهها ، گلهایی به رنگهای سفید ،قرمز ، بنفش و لاجوردی و آبی دیده میشود . کیفیت الیاف به مرغوبیت زمین و شرایط جوی بستگی دارد .
این گیاه در هوای نسبتاً سرد و رطوبی و وجود باران نسبتاً زیاد بهتر به عمل میآید . تخم کتان در ماههای اردیبهشت و خرداد کاشته میشود و مدت رشد آن سه ماه است .
پرورش عمده کتان درکشورهای کانادا ، چین ، روسیه ، هند ، انگلستان و امریکا است .
ساختمان شیمیایی الیاف کتان مانند پنبه ، سلولزی است از سلولز و آب تشکیل شده و به رنگ زرد، سبز و قهوه ای می باشد و استحکام آن تقریبا دو برابر الیاف پنبه می باشد . ولی با وجود شباهت زیاد بین آنها ، ساختمان ملکولی کتان با پنبه تفاوت دارد .
کاموای کتان معمولا گرمایی که دارد از گرمای کامواهای پشمی کم تر است اما از نظر استحکام ، کیفیت و همچنین زیبایی کاموای بسیار مناسبی است . شما می توانید برای تهیه ی کاموای کتان مارک های مختلفی در بازار وجود دارد که می توانید مارک مورد نظر خود را خریداری کنید .
توجه داشته باشید که در صورتی که می خواهید از کاموای کتان برای بافت استفاده کنید نباید بافت را خیلی شل انجام دهید زیرا در اثر استفاده ، شستشو و همچنین گرمای بدن ، این بافت حالت شلی و افتادگی زیادی پیدا می کند .
در ایران نخ کتان مناسب قلاب بافی تولید نمی شود و تمامی نخهای جنس کتان وارداتی هستند . بهترین نخ کتان تولید کشور فرانسه و آلمان می باشد . نخ کتان تولید چین در رنگهای متنوع موجود است که کیفیت خوبی ندارد . کشور ترکیه کلافهای 100 گرمی با ضخامتهای مختلف از جنس کتان تولید کرده است که روز به روز بر تنوع آن افزوده می شود .
نخ کتان بهترین گزینه برای قلاب بافی است و برای تمامی بافتها از پوشاک ، انواع رومیزی ، روتختی ، پرده ، عروسک و… نخ ایده عالی است .
3 - ابریشم :
ابریشم یکی از قدیمی ترین نخ موجود در ایران و جهان می باشد . برای اولین بار در جهان این چینی ها بودند که از پیلۀ کرم ابریشم نخ تهیه کردند و تا سالها این صنعت در دست خود آنها بود . در ایران برای اولین بار در حکومت ساسانیان بود که ابریشم ایران وارد بازار آن زمان شد و رشد چشمگیری داشت و تاکنون تولید آن در کشورمان ادامه دارد ، اما دیگر مانند آن زمان تولید فراوانی ندارد و دوباره صنعتگران چینی بازار آن را در دست گرفته اند . اما ناگفته نماند که ابریشم ایرانی با وجود تولید کم آن از کیفیت عالی نسبت به مشابه چینی خود برخوردار است . در بازار نخ ایران ، ابریشم تولید کشور ترکیه نیز موجود می باشد که برای قلاب بافی نمونۀ ایرانی آن خوش بافت تر است . کشورهای اروپایی ( آلمان، فرانسه و…) و آمریکایی ابریشم تولید می کنند اما در بازار ایران موجود نمی باشند در این بین ابریشم تولید آلمان از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است .
نخ ابریشم برای رومیزی های مختلف وبعضی مدلهای پوشاک بهترین گزینه می باشد . قلاب بافی با نخ ابریشم نسبت به نخهای دیگر نیاز به حوصله و دقت بیشتری دارد . اما به دلیل براقیت و زیبایی آن می ارزد که بیشتر وقت بگذارید .
به دلیل خاصیت براقی نخ ابریشم ، پارچههای بافته شده از ابریشم همانند منشورهایی هستند که اگر از جهات مختلف به آنها نگاه کنید رنگهای متفاوتی از آن می بینید . نخ های ابریشم از ابریشم طبیعی گرمای پشم را دارد اما خاصیت ارتجاعی ندارد .
نکته : نخهایی مشابه ابریشم ولی از جنس نایلونی و یا ترکیبی از مشتقات نفتی در بازار به نام ابریشم به فروش می رسد که با آزمایشی ساده می توانید درصد خلوص آن را تشخیص دهید . به این ترتیب که اگر سر نخ ابریشم را آتش بزنید مانند شعله شمع می سوزد و پس از خاموش کردن آن هیچ اثری از کربن سوخته بر روی آن نمی ماند .
الیاف مصنوعی :
با مدرن شدن سبک زندگی ، افراد سعی دارند تا در زمان بیشتر صرفه جویی کنند و کارهای خود را به ماشینها بسپارند الیاف مصنوعی در این راستا بسیار حائز اهمیت هستند چرا که در برابر استفاده از ماشین لباسشویی مقاوم هستند و همین موضوع می تواند یکی از دلایل محبوبیت آنها باشد . به همین دلیل در تولید انواع نخ کاموایی نیز علاوه بر الیاف طبیعی از الیاف مصنوعی مانند اکرولیک ، نایلون ( ابریشم مصنوعی ) و پلی استر و ... نیز استفاده می شود .
این الیاف در مقایسه با نمونههای طبیعی خود در صنعت ارزانتر هستند که به همین دلیل مورد استقبال بیشتری قرار می گیرند .
توسعه و تكامل علم شيمی و دستيابی انسان به تركيبات و مواد مصنوعی ، دانشمندان به فكر افتادند كه برای استفاده در بافندگی نيز الياف مصنوعی تهيه كنند و از آنها نخ بافندگی بسازند .
آنها بعد از تلاش های زياد توانستند الياف مصنوعی را تهيه كنند و از ريسيدن آنها با بعضی الياف طبيعی ، به نخ های جديدی دست يابند .
نخ های مصنوعی دارای تنوع بالایی هستند که در اینجا تعدادی از مرسوم آنها را بیان میکنیم .
1 - الیاف نایلون ( ابریشم مصنوعی ) :
الیاف ابریشم مصنوعی به نسبت نمونه طبیعی آن ارزانتر است و این موضوع روی استفاده از آن تاثیر دارد الیاف ابریشم طبیعی بعد از سوخته شدن از خود کربن سیاه به جای نمی گذارند اما الیاف مصنوعی هنگام سوختن بو و دود ناخوشایندی دارند و از خود اثر سیاهی به جای می گذارند . ابریشمهای مصنوعی در برابر رطوبت مقاومت ندارند و در اثر کشش پاره می شوند .
2 - الیاف آکریلیک :
انواع نخ اکریلیک از مشتقات نفت هستند و وزن کمی دارند از طرفی آنها حالتی شبیه به پشم دارند و گرم هستند . عمر طولانی ، ثبات در برابر شست و شو ، مقاومت در برابر حرارت و البته هزینه پایینتر نسبت به الیاف طبیعی از ویژگیهایی است که آنها را محبوب کرده است .
نوع ایرانی آن در بازار موجود است که تنوع کمتری دارد . کشور ترکیه طی سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری در انواع نخ آکرلیک داشته است و در بازار ایران به وفور موجود است . نخ آکرلیک به دلیل تنوع بسیار زیاد در رنگ ، جنس و طرح های گوناکون برای اکثر بافتها مناسب است .
3 - الیاف پلی استر :
الیاف پلی استر به عنوان الیاف مصنوعی وجایگزین پنبه و نخ طبیعی دارای کاربردهای فراوانی است . این نوع الیاف دارای انواع مختلف و متفاوتی است که بر حسب روش تولید و ویژگی مواد اولیه مورد استفاده در فرآیند تولید دارای خواص متنوع و کارکردهای گوناگونی است .
از مهمترین ویژگیهای الیاف پلی استر میتوان به موارد ذیل اشاره نمود :
- نرم ، گرم ، سبک
- بادوام
- بهداشتی و ضد آلرژی
- قابل شستشو با دست و ماشین
- رطوبت و بو نمیگیرد
- الیافش در هم نمیپیچد
4 - نخ های ترکیبی :
نخهای ترکیبی از ترکیب چند الیاف تهیه می شوند که این موضوع کمک می کند تا نخهایی با ویژگیهای دلخواه تولید کنند ، به طور مثال اگر نخهای کتان را با نخ پشمی ادغام کنند حالت ارتجایی بهتری پیدا می کنند و به همین دلیل شکنندگی کمتری خواهند داشت .
نخ های ترکیبی قبل از ریسیدن بدست می آید و دارای ویژگی های مانند استحکام یا دوام بالاست این کار باعث کاهش هزینه تولید نخ های گران قیمت می شود .
برای تولید نخ ترکیبی میتوان الیاف طبیعی و مصنوعی مانند پنبه و پلی استر و یا الیاف طبیعی مثل پشم و کتان را با هم ترکیب کرد و خواص بهبود یافته ای را به دست آورد .
5 - نخ های مدرن و فانتزی :
نخ های های مدرن مثل نخ های فلزی ، خز ، اسپیرال و … رنگ و بافت متنوعی دارند ، نوعی از نخها که برای تولید کاموا به کار می رود نخهای اسپیرال یا پرز دار هستند . این نخها از تابیده شدن دو نخ تولید می شوند که در واقع یک نخ حول محور دیگری پیچیده می شود ، آنها از انواع نخهای دیگر قابل تهیه هستند .
اگر خیلی اهل بافتنی نیستید بهتر است به سراغ این نخها نروید چون در هنگام بافت گره آنها دیده نمی شود و ممکن است شما را دچار اشتباه کند .
نخهای فلزی نوعی دیگر از انواع نخها هستند که در بافتنیها نیز کاربرد دارند . از قدیم الیاف فلزی مانند طلا و نقره برای تزیین لباسها استفاده می شده اما امروز نمونههای فیبر فلزی یا پلاستیک با پوشش فلزی و پلاستیک تولید می شود که از استحکام خوبی برخوردارند اما بافت آن برای افراد مبتدی کمی سختتر است .
امیدوارم مطلب این پست مورد پسند شما عزیزان سایت فروشگاه لالانازی قرار گرفته باشد .
دیدگاههای بازدیدکنندگان
نسیم
بسیار عالی
135 روز پیش ارسال پاسخ